Autor: Kamil Bak Opublikowano: 29 sierpnia 2018

10 najbardziej niebezpiecznych interakcji leków z żywnością

Artykuł pochodzi z serwisu
Pouczanie pacjenta na temat prawidłowego przyjmowania leku, należy do obowiązków […]

Pouczanie pacjenta na temat prawidłowego przyjmowania leku, należy do obowiązków farmaceuty. Warto zatem pamiętać o tym, że interakcje występują nie tylko pomiędzy dwiema substancjami leczniczymi, ale również pomiędzy lekiem a żywnością. Oto 10 najbardziej niebezpiecznych interakcji leków z żywnością.

Niektóre leki stosowane w nadkwasocie żołądka zawierają glin, którego nadmiar w organizmie jest szkodliwy (fot. Shutterstock)

1. Herbata oraz preparaty żelaza

Do jednej z najgroźniejszych interakcji leków z żywnością, należy hamowanie wchłaniania preparatów zawierających jony żelaza przez taniny obecne w herbacie. Popijanie leków herbatą jest niestety popularne zwłaszcza wśród osób starszych, u których systematyczne praktykowanie tej czynności może mieć szczególnie dramatyczne konsekwencje. Unieczynnienie leków stosowanych w leczeniu niedokrwistości, w dłuższej perspektywie może się objawiać osłabieniem, niskim ciśnieniem krwi, tachykardią, a nawet utratą przytomności.

2. Pokarmy zawierające duże ilości witaminy K oraz leki hamujące krzepnięcie krwi

Sałata, brokuły, szpinak, groszek, kiszona kapusta, zmniejszają siłę działania antywitamin K czyli leków działających przeciwzakrzepowo. Równoczesne spożywanie produktów bogatych w tę witaminę, może spowodować poważne konsekwencje jak na przykład zakrzepica, zator płucny, zawał serca i udar mózgu. Jest to spowodowane zwiększeniem krzepliwości krwi w wyniku osłabienia działania tych leków.

3. Produkty zawierające tyraminę z inhibitorami monooksydazy (MAO)

Na uwagę zasługuje interakcja zachodząca pomiędzy inhibitorami monooksydazy z tyraminą. Bogate w tę biogenną aminę są między innymi dojrzewające sery, salami, czekolada, bób, wino i banany. Przykładami leków należących do tej grupy jest moklobemid i tranylcypromina. Tyramina stymuluje uwalnianie norepinefryny z zakończeń nerwowych, zaś inhibitory MAO, wpływają na wzrost stężenia epinefryny i norepinefryny. W wyniku tego silnie pobudzony jest układ adrenergiczny, a u chorego może wystąpić wzrost ciśnienia tętniczego i kołatanie serca. W najgorszym przypadku może dojść do krwawienia śródczaszkowego i w efekcie zgonu pacjenta.

4. Sok grejpfrutowy

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć soku grejpfrutowego. Jest on silnym inhibitorem cytochromu CYP3A4, który odpowiada za metabolizm wielu leków. W wyniku tego powodować on będzie wzrost stężenia we krwi farmaceutyków takich jak: alprazolam, astemizol, cyklosporyna A, nitrendypina, nifedypina, nimodypina, metadon, fentanyl, lowastatyna, atorwastatyna i simwastatyna. Ze względu na to, że niektóre z nich mają niski indeks terapeutyczny, przedawkowanie może się wiązać z groźnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

5. Alkohol etylowy i paracetamol

Etanol podlega w ustroju takim samym procesom jak wszystkie ksenobiotyki. Jest wchłaniany, dystrybuowany, metabolizowany i wydalany. W zależności od częstości spożywania, może on zwiększać bądź zmniejszać moc działania leków. Jedną z najbardziej niebezpiecznych interakcji dla zdrowia pacjenta jest połączenie alkoholu z paracetamolem. Etanol znacznie zwiększa działanie hepatotoksyczne paracetamolu. Związane jest to z tym, że alkohol etylowy wykorzystuje zapas glutationu zgromadzony w wątrobie, który odpowiada za detoksykację metabolitu paracetamolu, czyli NAPQI. W wyniku tego może wystąpić nawet encefalopatia wątrobowa, a w konsekwencji zgon.

Źródło: http://direct.dbc.wroc.pl/Content/2303/x-16_Kuja.pdf

6. Błonnik

Błonnik pokarmowy występujący w wielu produktach, takich jak płatki owsiane, chleb czy niektóre warzywa, negatywnie wpływa na wchłanianie leków. Najbardziej niekorzystny jest błonnik rozpuszczalny w wodzie, który wyścieła ściany przewodu pokarmowego i z tego powodu znacząco ogranicza przyswajanie leków. Szczególnie niebezpieczne jest połączenie błonnika z lekami przeciwdepresyjnymi, zmniejszenie ich skuteczności może wywołać na przykład próby samobójcze u pacjentów.

7. Kofeina i pseudoefedryna

Jest to typowe połączenie dwóch stymulantów. Pseudoefedryna stosowana w celu osuszenia śluzówki nosa, może być nieświadomie połączona z poranną kawą. Efektem tego jest wysoki wzrost ciśnienia tętniczego krwi, nerwica, rozdrażnienie, a w cięższych przypadkach nawet tachykardia. Interakcja ta jest szczególnie niebezpieczna w przypadku osób starszych i pacjentów z chorobami serca.

8. Leki zobojętniające zawierające glin i soki cytrusowe

Niektóre leki stosowane w nadkwasocie żołądka zawierają glin, którego nadmiar w organizmie jest szkodliwy. Podejrzewa się, że ma on działanie toksyczne na ośrodkowy układ nerwowy, przypominające chorobę Alzheimera. Pierwiastek ten nie jest wchłaniany z leków do ustroju więc mogą być one bezpiecznie stosowane. Zauważono jednak, że popijanie ich sokiem pomarańczowym lub cytrynowym sprawia, że część glinu się wchłania, stwarzając niebezpieczeństwo dla zdrowia pacjenta.

Źródło: http://www.oil.org.pl/xml/oil/oil72/gazeta/numery/n2005/n200505/n20050517

9. Teofilina i pieczone potrawy

Żywność z rusztu zawiera policykliczne węglowodory aromatyczne, które mogą indukować cytochrom P450 oraz izoenzym CYP1A2. Są one odpowiedzialne za eliminację teofiliny. Oznacza to, że po spożyciu pieczonej potrawy z grilla, osobie chorej na astmę może spaść stężenie leku we krwi. Konsekwencją tego będą nasilone objawy tej choroby czyli kaszel, świszczący oddech oraz groźne duszności.

Źródło: http://www.oil.org.pl/xml/oil/oil72/gazeta/numery/n2005/n200505/n20050517

10. Kaptopryl i pokarmy bogate w magnez

Gorzka czekolada, orzechy oraz woda mineralna o wysokiej zawartości magnezu powodują spadek wchłaniania kaptoprylu. Konsekwencją tego jest zmniejszenie efektywności działania tego leku i wzrost ciśnienia tętniczego. U osób mających problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem, może być to poważnym problemem, gdyż istnieje ryzyko nawet udaru mózgu.

Źródło: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/36957/26441

Źródło do wszystkich: https://ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/1/br%201_2011%20s.%20095-103.pdf

Artykuł 10 najbardziej niebezpiecznych interakcji leków z żywnością pochodzi z serwisu mgr.farm

Przejdź do dyskusji w serwisie

Szanowni Państwo,

Pragniemy poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. w życie weszły przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania zasad świadczenia usług do nowych regulacji.

Zmianie uległy przepisy, na podstawie których przetwarzane będą dane osobowe w Serwisach prowadzonych przez farmacja.net sp. z o. o.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1) (dalej „RODO”) informujemy, iż:

  1. administratorem Pani/Pana danych osobowych jest farmacja.net spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Józefowie, adres: Piaskowa 52, 05-420 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000467979, REGON 146752729, NIP: 797-205-17-73 (dalej „Administrator”);
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

    1. realizacji usług świadczonych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt b) RODO (w celu wykonania umowy),

    2. przesyłania wiadomości marketingowych produktów i usług własnych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt f) RODO (prawny interes Administratora),

    3. wysyłania informacji handlowych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana),

    4. wykonywanie połączeń telefonicznych w celu marketingu bezpośredniego za pomocą urządzeń telekomunikacyjnych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana)

  1. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty zewnętrzne przetwarzające dane w imieniu Administratora na podstawie umów powierzenia (np. hostingodawca).

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

  3. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres realizacji usług świadczonych przez Administratora oraz przez okres wynikający z przedawnienia roszczeń, praw konsumenta, prowadzenia księgowości czy innych uprawnień w tym zakresie;

  4. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przez Administratora, przysługują Pani/Panu określone uprawnienia:

  1. ma Pani/Pan prawo do informacji, jakie dane osobowe dotyczące Pani/Pana przetwarzane są przez Administratora oraz do otrzymania kopii tych danych (tzw. prawo dostępu). Wydanie pierwszej kopii danych jest darmowe, za kolejne Administrator może naliczyć opłatę;

  2. jeżeli przetwarzane dane staną się nieaktualne lub niekompletne (lub w inny sposób niepoprawne) ma Pani/Pan prawo zażądać ich sprostowania;

  3. w pewnych sytuacjach może Pani/Pan zwrócić się do Administratora o usunięcie swoich danych osobowych, tj. kiedy dane przestaną być potrzebne Administratorowi do celów, o których Panią/Pana informował; kiedy cofnie Pani/Pan zgodę na przetwarzanie danych (o ile Administrator nie ma prawa przetwarzać danych na innej podstawie prawnej); jeżeli do przetwarzania doszłoby niezgodnie z prawem; albo jeśli konieczność usunięcia danych wynika z obowiązku prawnego Administratora;

  4. w przypadku, gdy Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora na podstawie udzielonej zgody na przetwarzanie albo w celu wykonania umowy zawartej z Administratorem, ma Pani/Pan prawo przenieść swoje dane do innego administratora;

  5. Administrator przetwarza Pani/Pana dane osobowe m.in. w celu prowadzenia działań marketingowych dotyczących jego produktów i usług. Podstawą takiego przetwarzania jest tzw. „prawnie uzasadniony interes administratora”. W przypadku takiego przetwarzania ma Pani/Pan możliwość wyrażenia sprzeciwu. W konsekwencji Administrator przestanie przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w opisanym wyżej celu;

  6. aby przetwarzać dane w niektórych celach związanych ze swoją działalnością Administrator poprosił Pani/Pana o zgodę. Zgoda ta może być w dowolnym momencie cofnięta w wiadomości mailowej wysłanej do Administratora. Będzie to miało ten skutek, że przetwarzanie, które dokonane zostało przed cofnięciem zgody nie przestanie być zgodne z prawem, natomiast po cofnięciu zgody Administrator nie będzie przetwarzał danych w celach, dla których zgoda była wyrażona;

  7. jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzane dane osobowe są nieprawidłowe, przetwarzanie jest niezgodne z prawem lub Administrator nie potrzebuje już określonych danych albo kiedy wniesie Pani/Pan sprzeciw wobec przetwarzania, może Pani/Pan także zażądać, aby przez określony, potrzebny czas (np. sprawdzenia poprawności danych lub dochodzenia roszczeń) Administrator nie dokonywał na danych żadnych operacji, a jedynie je przechowywał;

  1. ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Pani/Pana żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Pani/Pana sytuację.

  3. Profilowanie danych osobowych polega na przetwarzaniu Pani/Pana danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Pani/Panu, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.

  1. podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem zawarcia umowy z Administratorem. Jest Pani/Pan zobowiązana do ich podania a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwości świadczenia usług przez Administratora.

  2. Osobą kontaktową w sprawach ochrony danych osobowych w Farmacja.net Sp. z o. o. jest Inspektor Ochrony Danych dostępny pod adresem e-mail: iod@farmacja.net.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu farmacja.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz