Obrazek użytkownika Katarzyna Maranda
0 comment
Katarzyna MarandaApril 122017

Wielkanoc w stylu FIT

Obrazek użytkownika Katarzyna Maranda

Zbliżają się święta Wielkanocne i czas pokus, gotowania, pieczenia i spędzania czasu przy stole.

Zawsze możemy zaplanować czas, rezygnując z opychania ale wiadomo, że to nie takie łatwe.
Jak sobie uprościć? Trochę oszukać? Wystarczy zmniejszyć kaloryczność posiłków, zastosować zamienniki produktów np. mąkę pszenną na orkiszową, zwykłe masło na olej kokosowy
I obowiązkowo wyruszyć na spacer.

No i nie popadajmy w paranoję… święta mają by świąteczne, tradycyjne bez żalu za ulubioną potrawą ale też bez tycia. No i po co mamy dorabiać koncerny farmaceutyczne stosując środki na przejedzenie i niestrawność? Zostawmy to naszym pacjentom. Ilu z nas do listy zakupów, obok jajek i białej kiełbasy, wrzuca środek na wzdęcia? Przedświąteczne kolejki w aptece odpowiadają nam na to pytanie…
Możemy oczywiście pochwalić się przed rodziną i znajomymi silną wolą i demonstracyjne nie tknąć żadnego z dań wielkanocnych. Tylko po co? Zachęcam Was do przygotowania lżejszych i zdrowszych potraw. Takich dań nie trzeba będzie sobie odmawiać i na pewno będą miłą odmianą na świątecznym stole.

Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:
- Nie zapominajmy o zielonym czyli rzeżucha, rukola, roszponka. Obniżają poziom cukru we krwi, a ich jedzenie pobudza wydzielanie soków trawiennych i hamuje apetyt. Są bogatym źródłem vit A, B, E oraz PP oraz jodu, siarki, chromu, potasu, magnezu, wapnia i manganu.
- Majonez traktujmy jako dodatek i używajmy go oszczędnie. Sałatka ma być z majonezem a nie majonez z sałatką Jedna łyżka majonezu ma ok. 120-150 kcal pochodzących z tłuszczu. Zdecydowanie lepiej zastąpić go jogurtem greckim.
- Porządnie doprawiajmy potrawy ale nie przesadzajmy z solą

Pamiętajmy, że przyprawy łagodzą objawy przejedzenia, niestrawności i wzdęć.

A teraz polecam spróbować:

MAZUREK typu FIT

Składniki

spód ciasta

• 250 g mąki orkiszowej lub bezglutenowej
• 160 g oleju kokosowego
• 4 łyżki syropu klonowego
• szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
• kilka łyżek zimnej wody
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Krem orzechowy

• 200 g gładkiego masła orzechowego
• 5 łyżek syropu klonowego
• 1 łyżka soku z cytryny

Dekoracja

• 10 suszonych moreli, płatki migdałowe
• polewa czekoladowa (40 g czekolady + 2 łyżeczki oleju roślinnego)

Przygotowanie

Spód ciasta

• Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojony olej kokosowy w postaci stałej i miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstanie kruszonka.
• Dodać syrop klonowy, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy i miksować dalej aż składniki się połączą w jednolitą kulę, w razie potrzeby skrapiać ciasto niewielką ilością zimnej. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 45 minut w lodówce.
• Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (jeśli ciasto się kruszy, wystarczy chwilę ogrzać je w dłoniach zlepiając je). Przenieść na spód prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm, odkleić górny papier, brakujące miejsca podoklejać palcami. Brzegi uformować w wałeczki.
• Piec przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. Całkowicie ostudzić.

Krem orzechowy

• Masło orzechowe dokładnie wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmarować na spodzie.
• Udekorować morelami, płatkami i polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem oleju). Można schłodzić mazurek lub podawać od razu.

SMACZNEGO :)

--- Katarzyna Maranda ---

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie na wydziale Farmacji. Ukończyła również studia podyplomowe w dziedzinie marketingu farmaceutycznego na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Obecnie pracuje w rodzinnej aptece, na co dzień starając się wypełniać misję zawodu i służyć pacjentom fachową radą. Jej ogromną pasją są podróże i sport. Jest zawodniczką Polskiego Związku Kulturystyki i Fitness. W ostatnim sezonie startowym zajęła 5 miejsce na Mistrzostwach Polski w kategorii bikini fitness.

PILNE
ZAMKNIJ
Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu farmacja.pl jest możliwy
dla osób uprawnionych do wystawia recept
lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Oświadczam, że jestem lekarzem, farmaceutą
lub osobą prowadzącą zaopatrzenie w produkty lecznicze.


Akceptuj