REKLAMA
Autor: Redakcja Aptekarz pl Opublikowano: 5 listopada 2018

Co ma ze sobą wspólnego błonnik, jeżówka i aloes?

Artykuł pochodzi z serwisu

Jesień to specyficzna pora roku, kiedy pogoda staje się zdradliwa, dzieci wracają do szkoły, a tempo naszego życia wzrasta. Są to bez wątpienia czynniki sprzyjające zachorowalności wśród pacjentów, a my farmaceuci powinniśmy znać sposoby, aby uniknąć zaburzeń zdrowotnych w tym okresie. Pomocne mogą być substancje roślinne, które wywierają działanie immunostymulujące na nasz organizm, do których należy jeżówka, błonnik oraz aloes.

Jeżówka purpurowa

Naturalne środki immunostymulujące pozyskuje się z grzybów bakterii oraz roślin. Ta ostatnia grupa jest źródłem dużej ilości związków biologicznie czynnych, które aktywują komórki układu odpornościowego. Przykładem są preparaty Jeżówki, (łac. Echinacea spp.), z których największym zainteresowaniem badaczy cieszy się Jeżówka purpurowa (łac. Echinacea purpurea), Jeżówka blada (łac. Echinacea pallida) oraz Jeżówka wąskolistna (łac. Echinacea angustifolia).

Badania nad tym surowcem rozpoczęto już w XIX w. W 1919 odkryto, że jeżówka stymuluje fagocytozę prątków gruźlicy.  Następnie potwierdzono kolejne efekty działania rośliny, takie jak hamowanie hialuronidazy, udział w generowaniu properdyny, wzrost stosunku limfocytów CD4/CD8 oraz właśnie aktywację komórek żernych. Najbardziej szczegółowo zbadany jest efekt stymulacji makrofagów przez jeżówkę, ale również oddziaływanie na komórki NK (Natural Killer).

REKLAMA

(fot. shutterstock)

REKLAMA

Jeżówka purpurowa zawiera także związki działające antyseptycznie i przeciwzapalnie. W zależności od metody przygotowania preparatu, pochodzenia, źródła — stężenie tych substancji jest zmienne. Do związków/preparatów, które występują w jeżówce i mają określone działanie immunostymulujące, zalicza się:

  • Hydrofilowe ekstrakty
  • Alkamidy
  • Heteroglikany
  • Kwas cykoriowy
  • Kwas kawowy i echinakozydy [1].

 

Aloes

Kolejną substancją roślinną wykazującą pożądane działanie immunomodulujące jest Aloes. W celach leczniczych najczęściej wykorzystywane są gatunki: Aloes drzewiasty (łac. Aloe arborescens), Aloes zwyczajny (łac. Aloe vera), a także Aloes kolczasty (łac. Aloe xerox). Ze świeżych liści aloesu drzewiastego pozyskiwany jest sok, który stosowany jest w preparatach immunostymulujących, a miazga do leczenia trudno gojących się ran oraz oparzeń.

Aloes zawiera polisacharydy, odpowiadające za proces modulowania odporności. Głównym składnikiem z tej grupy związków chemicznych, który odpowiada za omawiane działanie, jest acemannan. Polisacharydy znajdujące się w Aloesie zwyczajnym aktywują układ immunologiczny poprzez stymulowanie wydzielania interleukiny 1, IL-6, TNF-α oraz INF-γ.

(fot. shutterstock)

Aloes drzewiasty, a dokładniej wyciąg z tego surowca, podawany myszom — wzmagał niespecyficzną zdolność granulocytów do zabijania drobnoustrojów w procesach tlenowych oraz zwiększał produkcję przeciwciał. Substancja ta daje możliwości zastosowania w profilaktyce i terapii infekcji, jako „normalizator” układu odpornościowego.

 

β-glukan

Ostatnim przykładem omówionym w tym artykule będą produkty zbożowe, które zawierają błonnik –  β-glukan. Składnik ten bierze udział w wielu istotnych procesach zachodzących w naszym organizmie (m.in. metabolicznych, detoksykujących). W ostatnich latach naukowcy przyjrzeli się bliżej właściwościom immunomodulującym β-glukanu, potwierdzając jego zdolność do podnoszenia odporności. Oprócz tego mówi się o wspomaganiu przez ten związek skuteczności antybiotykoterapii czy terapii przeciwnowotworowej.

Mechanizmem który odpowiada za poprawę odporności przez β-glukan jest stymulowanie makrofagów do wydzielania cytokin. Owsiany β-glukan zwiększa także aktywność fagocytarną makrofagów oraz ekspresję cytokin przez mysie komórki śledziony. Substancja ta wywiera szereg innych prozdrowotnych działań, do których zalicza się właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

(fot. shutterstock)

W świetle badań, za działanie immunostymulujące β-glukanu odpowiadają wiązania β-(1-3) glikozydowe. Specyficzne komórki receptorowe obecne na powierzchni makrofagów, limfocytów i neutrofili, rozpoznają β-glukan, co uruchamia odpowiedź immunologiczną organizmu. Zostają wydzielane cytokiny, które pobudzają aktywność komórek układu odpornościowego naszego organizmu. Efektem jest fagocytoza patogenu i produkcja dodatkowych przeciwciał.

Co więcej, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdził, że β-glukany zbóż redukują cholesterol. Z kolei,  Agencja Żywności i Leków przyjmuje, że spożycie 3 g tych związków w połączeniu z 30-35 g włókna pokarmowego, zapewni wzrost aktywności układu odpornościowego i zwiększy ochronę przed infekcjami.

 

 

Bibliografia:

 

  1. ZAPAŁA, Łukasz; LASEK, Witold; Naturalne Immunostymulatory Egzogenne. Tom 34, 2007 (581-594)
  2. DYMARSKA, Ewelina, et al. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. 2016.
Artykuł pochodzi z serwisu
REKLAMA
REKLAMA

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych