Najlepszy magnez... naturalny?

Obrazek użytkownika farmacja.pl
Autor: farmacja.pl / Opublikowano: 2016-11-09 09:51:00 /

„Wszyscy wiemy, że kwiaty mogą być sztuczne, ale wolimy naturalne. Tak jak soki czy miód. A magnez? Nie każdy o tym wie, ale też może być sztuczny i naturalny”. Po takiej zachęcie pochodzącej z reklamy pewnego suplementu z magnezem zapewne prawie każdy wybrałby naturalny magnez... najlepiej właśnie TEN reklamowany. Lecz czy rzeczywiście jest on najlepszy?

Magnez to dwuwartościowy pierwiastek chemiczny szeroko rozpowszechniony w otaczającym świecie (ósmy pierwiastek pod względem występowania w przyrodzie). W organizmie człowieka o masie 70 kg zawarte jest ok. 24g magnezu, z czego 60% mieści się w kościach, 29% w mięśniach, 10% w innych tkankach miękkich i tylko 1% w płynach międzykomórkowych. Największa zawartość magnezu występuje w tkankach, w których występuje największe nasilenie procesów metabolicznych czyli w mózgu, mięśniach, sercu, wątrobie, a także w tkance nowotworowej [1,2].

Magnez należy do najistotniejszych jonów w organizmie ludzkim, jest kofaktorem lub aktywatorem ponad 300 ważnych reakcji w nim zachodzących. W związku z tym optymalny poziom magnezu jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Dobowe zapotrzebowanie na Mg wynosi około 300-400mg [3,4]. Wielu ekspertów uważa, że jest uzależnione od masy ciała i powinno wynosić 4-12mg/kg masy ciała/ dobę [4].

Zbilansowana dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na magnez, a suplementacja jest wskazana u kobiet w ciąży i karmiących, u osób stosujących diuretyki, a także u pacjentów z chorobami nowotworowymi. Obecnie coraz częściej dieta nie pokrywa dziennych potrzeb, co spowodowane jest między innymi zmniejszeniem zawartości magnezu w roślinach, będące efektem skażenia środowiska i niewłaściwego nawożenia gleby. Innymi przyczynami są środki konserwujące pożywienie oraz technologiczna obróbka żywności, często niemal całkowicie pozbawiająca ją magnezu i innych składników mineralnych. Około 10% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek dostarcza woda. Zawartość Mg jest uzależniona od położenia geograficznego i geologicznego, stopnia filtracji oraz oczyszczenia wody pitnej [3].


Magnez jest wchłaniany w jelicie cienkim. Sprzyja temu zakwaszenie środowiska, dieta bogata w białka pochodzenia zwierzęcego i tłuszcze nienasycone, witamina B6, sód, laktoza, witamina D , a także wydzielanie parathormonu oraz insuliny. Niekorzystnie na wchłanianie magnezu wpływa dieta z dużą zawartością tłuszczy zwierzęcych, fitynianów, błonnika. Natomiast zwiększone wydalanie Mg jest spowodowane nadmiarem fosforanów. Niedobory tego pierwiastka mogą być spowodowane nadużywaniem alkoholu oraz kawy. Choroby przewodu pokarmowego polegające na zaburzeniach wchłaniania, nadmierne wydalanie, stosowanie środków antykoncepcyjnych, antybiotyków, cytostatyków, leków psychotropowych i nasennych mogą obniżać stężenie magnezu w organizmie [3.]
Prawidłowe stężenie w surowicy człowieka mieści się w przedziale 0,8-1.1 mmol/l, lecz warto zauważyć, że nawet przy prawidłowym stężeniu Mg we krwi nie można wykluczyć jego niedoboru wewnątrz komórek [4]. Właściwa podaż magnezu dla narządów intensywnie pracujących jest zapewniana do czasu istnienia rezerw oraz sprawnego działania mechanizmów kompensacyjnych [5]. Niedobór magnezu zwyczaj narasta powoli przez wiele lat, a jego objawy są niecharakterystyczne. Przy dużych niedoborach magnezu mogą występować zaburzenia rytmu serca, ciągle zmęczenie i brak energii, spadek nastroju, depresja, trudności w koncentracji ,zaburzenia snu lub nadmierna drażliwość. Mogą wystąpić również tiki nerwowe np. drganie powieki związane ze zwiększona pobudliwością nerwowo-mięśniową, a także skurcze łydek, mrowienie i drętwienie kończyn dolnych, łamliwość paznokci czy wypadanie włosów. Niski poziom Mg może być przyczyną zaparć, bolesnego miesiączkowania, zmniejszonej tolerancji glukozy, a także zaburzenia metabolizmu witaminy D [1,2,3,4]. Pozostaje pytanie czy w takich sytuacjach naturalny magnez będzie najlepszy?

Oczywiście, że w większości przypadków - tak! Magnez lepiej przyswaja się jako składnik produktów żywnościowych niż z preparatów. Chcąc podnieść poziom tego pierwiastka należy uwzględnić w diecie produkty w niego bogate czyli np. razowe produkty zbożowe, nasiona roślin oleistych i strączkowych, zielone warzywa, ziemniaki, grube kasze, kakao, rodzynki, daktyle.

Sięgając po preparaty magnezu należy pamiętać, że u osób , u których nie występują zaburzenia funkcji żołądka i jelit najbardziej optymalnymi formami suplementacji Mg są sole organiczne (mleczan, cytrynian, asparaginian), mające najbardziej zbliżoną budowę chemiczną do związków tego pierwiastka występujących w pożywieniu [1,2]. Charakteryzują się one większą rozpuszczalnością w wodzie w porównaniu ze związkami nieorganicznymi, dzięki czemu lepiej wchłaniają się w jelicie cienkim (nawet w 90%).

Reklamowany naturalny magnez zgodnie z informacją producenta pochodzi z minerału z gromady węglanów – magnezytu [6,7] czyli rzeczywiście pochodzi z natury, lecz czy to jest gwarancją jego dobrego przyswajania?! To tylko MIT, gdyż zawarty w nim węglan magnezu wchłania się znacznie gorzej niż sole organiczne. Wchłanianie magnezu suplementowanego w postaci związku nieorganicznego zależy od anionu i wynosi 10-16%. Ze względu na słabą rozpuszczalność w wodzie węglan, wodorotlenek oraz tlenek są gorzej wchłaniane niż siarczan czy chlorek magnezu. MgO i MgCO3 zmieniają pH soku żołądkowego i dlatego są wskazane u osób z nadkwaśnością. Przy ich przyjmowaniu obserwowany jest powolny, ale długoterminowy wzrost stężenia magnezu w surowicy i korzystny wpływ na wzrost gęstości kości [1,3]. Oprócz tych niewielu korzyści wynikających ze stosowania węglanu magnezu, po jego zastosowaniu mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości w postaci uczucia pełności w nadbrzuszu i odbijania będące wynikiem wydzielania CO2 [8].
Warto pamiętać, że bardziej optymalne wchłanianie magnezu można uzyskać przy przyjmowaniu go w dawkach podzielonych oraz w trakcie posiłków [4], a zamiast reklamowanego naturalnego magnezu lepszym wyjściem jest zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady , pochrupanie migdałów czy pestek dyni albo przyrządzenie obiadu składającego się z porcji kaszy gryczanej, najlepiej ze szpinakiem.

1. Gortat M. Biodostępność magnezu i jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu
2. Napiórkowska B. Magnez Właściwości, działanie, zastosowanie w lecznictwie
3. Iskra M.,Krasińska B., Tykarski A. Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka
4. Woroń J. Preparaty magnezu w profilaktyce i terapii – jak dokonać racjonalnego wyboru
5. Bancerz B., Duś-Żukowska M., Cichy W., Matusiewicz H. Wpływ magnezu na zdrowie człowieka
6. https://pl.wikipedia.org/wiki/Magnezyt_(minera%C5%82)
7. http://neomag.pl/naturalny-magnez/
8. Kostowski W., Herman Z. Farmakologia. Podstawy farmakoterapii

Udostępnij
PILNE
ZAMKNIJ
Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu farmacja.pl jest możliwy
dla osób uprawnionych do wystawia recept
lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Oświadczam, że jestem lekarzem, farmaceutą
lub osobą prowadzącą zaopatrzenie w produkty lecznicze.


Akceptuj