Autor: Sebastian Bort Opublikowano: 9 listopada 2016

Najlepszy magnez… naturalny?

Magnez to dwuwartościowy pierwiastek chemiczny szeroko rozpowszechniony w otaczającym świecie […]

Magnez to dwuwartościowy pierwiastek chemiczny szeroko rozpowszechniony w otaczającym świecie (ósmy pierwiastek pod względem występowania w przyrodzie). W organizmie człowieka o masie 70 kg zawarte jest ok. 24g magnezu, z czego 60% mieści się w kościach, 29% w mięśniach, 10% w innych tkankach miękkich i tylko 1% w płynach międzykomórkowych. Największa zawartość magnezu występuje w tkankach, w których występuje największe nasilenie procesów metabolicznych czyli w mózgu, mięśniach, sercu, wątrobie, a także w tkance nowotworowej [1,2].

Magnez należy do najistotniejszych jonów w organizmie ludzkim, jest kofaktorem lub aktywatorem ponad 300 ważnych reakcji w nim zachodzących. W związku z tym optymalny poziom magnezu jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Dobowe zapotrzebowanie na Mg wynosi około 300-400mg [3,4]. Wielu ekspertów uważa, że jest uzależnione od masy ciała i powinno wynosić 4-12mg/kg masy ciała/ dobę [4].

Zbilansowana dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na magnez, a suplementacja jest wskazana u kobiet w ciąży i karmiących, u osób stosujących diuretyki, a także u pacjentów z chorobami nowotworowymi. Obecnie coraz częściej dieta nie pokrywa dziennych potrzeb, co spowodowane jest między innymi zmniejszeniem zawartości magnezu w roślinach, będące efektem skażenia środowiska i niewłaściwego nawożenia gleby. Innymi przyczynami są środki konserwujące pożywienie oraz technologiczna obróbka żywności, często niemal całkowicie pozbawiająca ją magnezu i innych składników mineralnych. Około 10% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek dostarcza woda. Zawartość Mg jest uzależniona od położenia geograficznego i geologicznego, stopnia filtracji oraz oczyszczenia wody pitnej [3].

Magnez jest wchłaniany w jelicie cienkim. Sprzyja temu zakwaszenie środowiska, dieta bogata w białka pochodzenia zwierzęcego i tłuszcze nienasycone, witamina B6, sód, laktoza, witamina D , a także wydzielanie parathormonu oraz insuliny. Niekorzystnie na wchłanianie magnezu wpływa dieta z dużą zawartością tłuszczy zwierzęcych, fitynianów, błonnika. Natomiast zwiększone wydalanie Mg jest spowodowane nadmiarem fosforanów. Niedobory tego pierwiastka mogą być spowodowane nadużywaniem alkoholu oraz kawy. Choroby przewodu pokarmowego polegające na zaburzeniach wchłaniania, nadmierne wydalanie, stosowanie środków antykoncepcyjnych, antybiotyków, cytostatyków, leków psychotropowych i nasennych mogą obniżać stężenie magnezu w organizmie [3.]
Prawidłowe stężenie w surowicy człowieka mieści się w przedziale 0,8-1.1 mmol/l, lecz warto zauważyć, że nawet przy prawidłowym stężeniu Mg we krwi nie można wykluczyć jego niedoboru wewnątrz komórek [4]. Właściwa podaż magnezu dla narządów intensywnie pracujących jest zapewniana do czasu istnienia rezerw oraz sprawnego działania mechanizmów kompensacyjnych [5]. Niedobór magnezu zwyczaj narasta powoli przez wiele lat, a jego objawy są niecharakterystyczne. Przy dużych niedoborach magnezu mogą występować zaburzenia rytmu serca, ciągle zmęczenie i brak energii, spadek nastroju, depresja, trudności w koncentracji ,zaburzenia snu lub nadmierna drażliwość. Mogą wystąpić również tiki nerwowe np. drganie powieki związane ze zwiększona pobudliwością nerwowo-mięśniową, a także skurcze łydek, mrowienie i drętwienie kończyn dolnych, łamliwość paznokci czy wypadanie włosów. Niski poziom Mg może być przyczyną zaparć, bolesnego miesiączkowania, zmniejszonej tolerancji glukozy, a także zaburzenia metabolizmu witaminy D [1,2,3,4]. Pozostaje pytanie czy w takich sytuacjach naturalny magnez będzie najlepszy?

Oczywiście, że w większości przypadków – tak! Magnez lepiej przyswaja się jako składnik produktów żywnościowych niż z preparatów. Chcąc podnieść poziom tego pierwiastka należy uwzględnić w diecie produkty w niego bogate czyli np. razowe produkty zbożowe, nasiona roślin oleistych i strączkowych, zielone warzywa, ziemniaki, grube kasze, kakao, rodzynki, daktyle.

Sięgając po preparaty magnezu należy pamiętać, że u osób , u których nie występują zaburzenia funkcji żołądka i jelit najbardziej optymalnymi formami suplementacji Mg są sole organiczne (mleczan, cytrynian, asparaginian), mające najbardziej zbliżoną budowę chemiczną do związków tego pierwiastka występujących w pożywieniu [1,2]. Charakteryzują się one większą rozpuszczalnością w wodzie w porównaniu ze związkami nieorganicznymi, dzięki czemu lepiej wchłaniają się w jelicie cienkim (nawet w 90%).

Reklamowany naturalny magnez zgodnie z informacją producenta pochodzi z minerału z gromady węglanów – magnezytu [6,7] czyli rzeczywiście pochodzi z natury, lecz czy to jest gwarancją jego dobrego przyswajania?! To tylko MIT, gdyż zawarty w nim węglan magnezu wchłania się znacznie gorzej niż sole organiczne. Wchłanianie magnezu suplementowanego w postaci związku nieorganicznego zależy od anionu i wynosi 10-16%. Ze względu na słabą rozpuszczalność w wodzie węglan, wodorotlenek oraz tlenek są gorzej wchłaniane niż siarczan czy chlorek magnezu. MgO i MgCO3 zmieniają pH soku żołądkowego i dlatego są wskazane u osób z nadkwaśnością. Przy ich przyjmowaniu obserwowany jest powolny, ale długoterminowy wzrost stężenia magnezu w surowicy i korzystny wpływ na wzrost gęstości kości [1,3]. Oprócz tych niewielu korzyści wynikających ze stosowania węglanu magnezu, po jego zastosowaniu mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości w postaci uczucia pełności w nadbrzuszu i odbijania będące wynikiem wydzielania CO2 [8].
Warto pamiętać, że bardziej optymalne wchłanianie magnezu można uzyskać przy przyjmowaniu go w dawkach podzielonych oraz w trakcie posiłków [4], a zamiast reklamowanego naturalnego magnezu lepszym wyjściem jest zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady , pochrupanie migdałów czy pestek dyni albo przyrządzenie obiadu składającego się z porcji kaszy gryczanej, najlepiej ze szpinakiem.

1. Gortat M. Biodostępność magnezu i jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu
2. Napiórkowska B. Magnez Właściwości, działanie, zastosowanie w lecznictwie
3. Iskra M.,Krasińska B., Tykarski A. Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełniania w organizmie człowieka
4. Woroń J. Preparaty magnezu w profilaktyce i terapii – jak dokonać racjonalnego wyboru
5. Bancerz B., Duś-Żukowska M., Cichy W., Matusiewicz H. Wpływ magnezu na zdrowie człowieka
6. https://pl.wikipedia.org/wiki/Magnezyt_(minera%C5%82)
7. http://neomag.pl/naturalny-magnez/
8. Kostowski W., Herman Z. Farmakologia. Podstawy farmakoterapii

Szanowni Państwo,

Pragniemy poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. w życie weszły przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania zasad świadczenia usług do nowych regulacji.

Zmianie uległy przepisy, na podstawie których przetwarzane będą dane osobowe w Serwisach prowadzonych przez farmacja.net sp. z o. o.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1) (dalej „RODO”) informujemy, iż:

  1. administratorem Pani/Pana danych osobowych jest farmacja.net spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Józefowie, adres: Piaskowa 52, 05-420 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000467979, REGON 146752729, NIP: 797-205-17-73 (dalej „Administrator”);
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

    1. realizacji usług świadczonych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt b) RODO (w celu wykonania umowy),

    2. przesyłania wiadomości marketingowych produktów i usług własnych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt f) RODO (prawny interes Administratora),

    3. wysyłania informacji handlowych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana),

    4. wykonywanie połączeń telefonicznych w celu marketingu bezpośredniego za pomocą urządzeń telekomunikacyjnych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana)

  1. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty zewnętrzne przetwarzające dane w imieniu Administratora na podstawie umów powierzenia (np. hostingodawca).

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

  3. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres realizacji usług świadczonych przez Administratora oraz przez okres wynikający z przedawnienia roszczeń, praw konsumenta, prowadzenia księgowości czy innych uprawnień w tym zakresie;

  4. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przez Administratora, przysługują Pani/Panu określone uprawnienia:

  1. ma Pani/Pan prawo do informacji, jakie dane osobowe dotyczące Pani/Pana przetwarzane są przez Administratora oraz do otrzymania kopii tych danych (tzw. prawo dostępu). Wydanie pierwszej kopii danych jest darmowe, za kolejne Administrator może naliczyć opłatę;

  2. jeżeli przetwarzane dane staną się nieaktualne lub niekompletne (lub w inny sposób niepoprawne) ma Pani/Pan prawo zażądać ich sprostowania;

  3. w pewnych sytuacjach może Pani/Pan zwrócić się do Administratora o usunięcie swoich danych osobowych, tj. kiedy dane przestaną być potrzebne Administratorowi do celów, o których Panią/Pana informował; kiedy cofnie Pani/Pan zgodę na przetwarzanie danych (o ile Administrator nie ma prawa przetwarzać danych na innej podstawie prawnej); jeżeli do przetwarzania doszłoby niezgodnie z prawem; albo jeśli konieczność usunięcia danych wynika z obowiązku prawnego Administratora;

  4. w przypadku, gdy Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora na podstawie udzielonej zgody na przetwarzanie albo w celu wykonania umowy zawartej z Administratorem, ma Pani/Pan prawo przenieść swoje dane do innego administratora;

  5. Administrator przetwarza Pani/Pana dane osobowe m.in. w celu prowadzenia działań marketingowych dotyczących jego produktów i usług. Podstawą takiego przetwarzania jest tzw. „prawnie uzasadniony interes administratora”. W przypadku takiego przetwarzania ma Pani/Pan możliwość wyrażenia sprzeciwu. W konsekwencji Administrator przestanie przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w opisanym wyżej celu;

  6. aby przetwarzać dane w niektórych celach związanych ze swoją działalnością Administrator poprosił Pani/Pana o zgodę. Zgoda ta może być w dowolnym momencie cofnięta w wiadomości mailowej wysłanej do Administratora. Będzie to miało ten skutek, że przetwarzanie, które dokonane zostało przed cofnięciem zgody nie przestanie być zgodne z prawem, natomiast po cofnięciu zgody Administrator nie będzie przetwarzał danych w celach, dla których zgoda była wyrażona;

  7. jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzane dane osobowe są nieprawidłowe, przetwarzanie jest niezgodne z prawem lub Administrator nie potrzebuje już określonych danych albo kiedy wniesie Pani/Pan sprzeciw wobec przetwarzania, może Pani/Pan także zażądać, aby przez określony, potrzebny czas (np. sprawdzenia poprawności danych lub dochodzenia roszczeń) Administrator nie dokonywał na danych żadnych operacji, a jedynie je przechowywał;

  1. ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Pani/Pana żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Pani/Pana sytuację.

  3. Profilowanie danych osobowych polega na przetwarzaniu Pani/Pana danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Pani/Panu, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.

  1. podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem zawarcia umowy z Administratorem. Jest Pani/Pan zobowiązana do ich podania a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwości świadczenia usług przez Administratora.

  2. Osobą kontaktową w sprawach ochrony danych osobowych w Farmacja.net Sp. z o. o. jest Inspektor Ochrony Danych dostępny pod adresem e-mail: iod@farmacja.net.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu farmacja.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz