REKLAMA
Autor: Redakcja mgr farm Opublikowano: 23 lutego 2021

Pokrzywa w fitoterapii

Artykuł pochodzi z serwisu
REKLAMA

Do fitoterapii wykorzystuje się głównie jej liście, które zbierane są przed okresem kwitnienia, a także korzenie pozyskiwane wczesną wiosną bądź jesienią. Rzadziej zastosowanie znajduje całe ziele pokrzywy. Jej działanie prozdrowotne jest wielokierunkowe i dotyczy zarówno chorób ogólnoustrojowych, jak i chorób skóry, czy włosów. Wszystko, dzięki temu że skład chemiczny poszczególnych surowców pochodzących z pokrzywy jest niezwykle bogaty. Zarówno w korzeniu, liściach jak i zielu pokrzywy znajdziemy, m.in. ogromne ilości mikro- i makroelementów, witaminy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, fitoestrogeny, czy karotenoidy. Do najważniejszych właściwości leczniczych, jakie wykazują surowce pozyskiwane z pokrzywy należą:

1.Właściwości antyoksydacyjne: są one wynikiem dużej zawartości związków fenolowych, jakie znajdują się w liściach i korzeniach pokrzywy. Dzięki temu zapobiegają one powstawaniu reaktywnych form tlenu, które mają właściwości destrukcyjne na organizm. Dodatkowo roślina ta jest źródłem takich minerałów jak cynk, miedź czy selen. Wszystkie one są konieczne do funkcjonowania enzymów antyoksydacyjnych obecnych w organizmie człowieka.

2. Właściwości diuretyczne: wynikają ze wzmagania diurezy wodnej na skutek hamowania resorpcji zwrotnej kationów sodowych, a także anionów chlorkowych. Wzrost objętości wydalanego moczu jest wykorzystywany głównie w terapii zaburzeń oddawania moczu u mężczyzn wynikających z przerostu prostaty. Wykazano, że wyciąg z korzenia pokrzywy wpływa korzystnie na opróżnienie pęcherza moczowego, a także na zmniejszenie częstotliwości oddawania moczu. Co więcej, przypuszcza się że pokrzywa może mieć właściwości hamujące wobec powstawania kamieni nerkowych. Wynika to ze zmniejszania stężenia szczawianów wapnia w moczu, a także ograniczenia ich osadzania w nerkach.

REKLAMA

3. Właściwości antyalergiczne: ekstrakt z liści pokrzywy posiada właściwości antagonizujące wobec receptora H1. Dzięki temu hamuje rozwój objawów alergii sezonowej, w tym m.in. kataru siennego. Przypuszcza się, że za to działanie są odpowiedzialne pochodne tyrozyny obecne w liściach pokrzywy. Dodatkowo, ekstrakt z pokrzywy wykazuje działanie hamujące wobec enzymów odpowiedzialnych za rozwój reakcji zapalnych, które towarzyszą nadwrażliwości na alergeny.

REKLAMA

4. Właściwości hipoglikemizujące: wykazano, że stosowanie preparatów otrzymywanych z korzenia pokrzywy powoduje obniżenie stężenia glukozy i wzrost stężenia insuliny we krwi. Co więcej, ich zażywanie skutkuje zwiększeniem wrażliwości komórek mięśni na działanie insuliny, a także hamująco wobec procesu destrukcji komórek beta trzustki.

5. Właściwości hipocholesterolemiczne: surowce pochodzące z pokrzywy, w tym w szczególności korzenie mają korzystny wpływ na profil lipidowy. Wykazano, że ich spożywanie wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).

6. Właściwości przeciwreumatoidalne: ekstrakty z korzenia pokrzywy są wykorzystywane w leczeniu chorób reumatycznych ze względu na to, że posiadają właściwości przeciwzapalne. Wynikają one z tego, że substancje zawarte w tym surowcu działają hamująco na cyklooksygenazę oraz na 5-lipooksygenazę, ograniczając ilość powstających mediatorów stanu zapalnego, w tym m.in. interleukin i prostaglandyn. Co więcej, ekstrakt z pokrzywy ma właściwości przeciwbólowe. Jest to prawdopodobnie efekt inhibicji nocyceptorów.

7. Właściwości przeciwnowotworowe: alkoholowy ekstrakt z korzenia pokrzywy jest z powodzeniem stosowany w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. To zasługa obecnych w jego składzie fitoestrogenów (sitosterole, lignany), które wykazują działanie antyproliferacyjne. Ponadto, lignany hamują aktywność aromatazy, co skutkuje spadkiem stężenia estrogenów powstałych z testosteronu. Co więcej, badania wskazują, że pokrzywa wykazuje hamujący wpływ na rozrost komórek nowotworowych piersi, co jest prawdopodobnie wynikiem inhibicji aktywacji mutagenów.

8. Właściwości przeciwbakteryjne: ekstrakt z pokrzywy posiada aktywność przeciwbakteryjną przeciwko gronkowcowi złocistemu oraz przeciwko prątkowi gruźlicy. Z powodzeniem jest również stosowany jako środek przyspieszający proces gojenia się ran, a także jako naturalny środek antyseptyczny.

9. Właściwości antyagregacyjne: dzięki obecności flawonoidów, pokrzywa hamuje agregację płytek krwi. Ma to istotne znaczenie w profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych.

Artykuł pochodzi z serwisu
REKLAMA
REKLAMA

Udostępnij tekst w mediach społecznościowych