REKLAMA

Praktyka apteczna

Kontrola jałowości leków

Jałowością lub sterylnością nazywamy nieobecność w danym materiale zdolnych do życia drobnoustrojów, zarówno w ich formie wegetatywnej oraz przetrwalnikowej. Badanie jałowości stosuje się do substancji, preparatów, lub produktów, które zgodnie z wymaganiami Farmakopei muszą być jałowe.

Czytaj więcej »

Roztwory glicerolowe w recepturze

Pod względem chemicznym glicerolem (gliceryną) nazywany jest wodny roztwór propan-1,2,3-triolu – najtrwalszego spośród alkoholi trójwodorotlenowych. W warunkach normalnych substancja stanowi bezbarwną, syropowatą ciecz, o charakterystycznym tłustym wyglądzie. Jedną z najważniejszych, najczęściej stosowanych w recepturze właściwości glicerolu jest fakt, że miesza się z wodą w każdym stosunku.

Czytaj więcej »

Etanol w recepturze – stężenie masowe i objętościowe

Etanol stanowi jeden z najczęściej używanych w życiu codziennym roztworów. Nikogo nie powinno dziwić, że ciecz o wielu zastosowaniach znalazła się również w  technologii postaci leku. Z racji, że recepty zawierające w swoim składzie alkohol etylowy przysparzają wielu wątpliwości interpretacyjnych postanowiliśmy przygotować dla Państwa artykuł, który podsumowałby najważniejsze informacje dotyczące tej substancji.

Czytaj więcej »
REKLAMA
REKLAMA