REKLAMA

Praktyka apteczna

Parafina ciekła i parafina stała

Parafina ciekła jest bezbarwną, tłustą cieczą o łagodnym zapachu. Jej gęstość wynosi ok. 0,83 – 0,89 g/cm3 w 20oC. Natomiast parafina stała jest barwy białej, prawie bezwonna, o gładkiej konsystencji i gęstości ok. 0,9g/cm3. Obydwie są nierozpuszczalne w wodzie i etanolu.

Czytaj więcej »

Parafina ciekła i parafina stała

Parafina ciekła jest bezbarwną, tłustą cieczą o łagodnym zapachu. Jej gęstość wynosi ok. 0,83 – 0,89 g/cm3 w 20oC. Natomiast parafina stała jest barwy białej, prawie bezwonna, o gładkiej konsystencji i gęstości ok. 0,9g/cm3. Obydwie są nierozpuszczalne w wodzie i etanolu.

Czytaj więcej »

Euceryna

Nazwa polska: Euceryna Nazwa łacińska: Eucerinum, Eucerinum anhydricum, Unguentum Eucerini Wygląd i właściwości fizykochemiczne Euceryna jest białą lub żółtawobiałą miękką

Czytaj więcej »

Euceryna

Nazwa polska: Euceryna Nazwa łacińska: Eucerinum, Eucerinum anhydricum, Unguentum Eucerini Wygląd i właściwości fizykochemiczne Euceryna jest białą lub żółtawobiałą miękką

Czytaj więcej »

Maść cholesterolowa

Maść cholesterolowa jest białą, lekko przeświecającą, miękką masą o jednorodnej konsystencji i słabo wyczuwalnym zapachu. Charakteryzuje się wysoką liczbą wodną, która wynosi minimum 120. Oznacza to, że 100g podłoża w temperaturze 20oC jest w stanie trwale związać 120g wody lub roztworów wodnych.

Czytaj więcej »

Maść cholesterolowa

Maść cholesterolowa jest białą, lekko przeświecającą, miękką masą o jednorodnej konsystencji i słabo wyczuwalnym zapachu. Charakteryzuje się wysoką liczbą wodną, która wynosi minimum 120. Oznacza to, że 100g podłoża w temperaturze 20oC jest w stanie trwale związać 120g wody lub roztworów wodnych.

Czytaj więcej »

Wazelina

Wazelina jest białą lub żółtą, jednorodną, przeświecającą, miękką masą o charakterystycznym zapachu. Należy do podłoży maściowych lipofilowych węglowodorowych, składa się z fazy stałej (węglowodory długołańcuchowe) oraz z fazy płynnej (węglowodory krótkołańcuchowe). Nie rozpuszcza się w wodzie.

Czytaj więcej »

Wazelina

Wazelina jest białą lub żółtą, jednorodną, przeświecającą, miękką masą o charakterystycznym zapachu. Należy do podłoży maściowych lipofilowych węglowodorowych, składa się z fazy stałej (węglowodory długołańcuchowe) oraz z fazy płynnej (węglowodory krótkołańcuchowe). Nie rozpuszcza się w wodzie.

Czytaj więcej »

Lanolina

Lanolina jest żółtą, tłustą substancją o dość twardej konsystencji, swoistym zapachu i barwie od jasnożółtej do ciemnożółtej. Ulega roztopieniu w temp. 36 – 42oC, a jej gęstość wynosi ok. 0,9 g/cm3. Nie rozpuszcza się w wodzie, ale jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Czytaj więcej »

Lanolina

Lanolina jest żółtą, tłustą substancją o dość twardej konsystencji, swoistym zapachu i barwie od jasnożółtej do ciemnożółtej. Ulega roztopieniu w temp. 36 – 42o C, a jej gęstość wynosi ok. 0,9 g/cm3. Nie rozpuszcza się w wodzie, ale jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Czytaj więcej »
REKLAMA
REKLAMA