Autor: Sebastian Bort Opublikowano: 23 listopada 2016

W poszukiwaniu straconego smaku

Wystarczy wspomnieć o coraz częstszym występowaniu alergii pokarmowych, wziewnych oraz […]

Wystarczy wspomnieć o coraz częstszym występowaniu alergii pokarmowych, wziewnych oraz innych chorób autoimmunologicznych. Zdrowie to pewien stan równowagi, a do jego utrzymania konieczne jest wspieranie naturalnej odporności, na równi z farmakoterapią.

Wiele substancji aktywnych, których suplementację aktualnie zalecamy pacjentom, dawniej dostarczane było wraz z żywnością. Udowodniono np. znaczący spadek ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie drobiu w przeciągu ostatnich 50 lat. Wynika to przede wszystkim z warunków hodowli przemysłowej, sztucznej karmy oraz stymulacji wzrostu w celu zwiększenia produkcji. NNKT, dzięki roli w wytwarzaniu prostaglandyn typu 3, stanowią czynnik niezbędny w hamowaniu tworzenia się stanów zapalnych. Jest to istotne w chorobach autoimmunologicznych i chorobach przewlekłych.

Innym czynnikiem odporności, który ostatnio króluje na aptecznych półkach, jest witamina D. Aktywuje limfocyty T, reguluje również produkcję białek antybakteryjnych: katelicydyny i β-defensyny 2. Wspomaga działanie twórcze szpiku kostnego, jej suplementacja jest zalecana w chorobach z autoagresji, m.in. stwardnieniu rozsianym, chorobie Hashimoto, cukrzycy. Niedobory witaminy D wynikają głównie z przemian cywilizacyjnych. Znacznie krócej przebywamy w pełnym słońcu, stosujemy kremy z filtrami. Naturalne źródła w pożywieniu są często odrzucanym elementem diety: wątróbka, jajka i świeży nabiał nie cieszą się taką popularnością jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Dawniej węglowodanową bazę diety stanowiły niskoprzetworzone ziarna: grube kasze, chleb wypiekany z mąki pełnoziarnistej, płatki owsiane oraz pestki i orzechy. Są one bogatym źródłem cynku, niezbędnego w produkcji ok. 200 enzymów. Ten mikroelement stanowi podstawę palców cynkowych, struktury występującej w białkach uczestniczących w transkrypcji DNA, a tym samym tworzeniu nowych komórek m.in. układu odpornościowego. Ponadto ziarna zawierają duże ilości łatwoprzyswajalnych NNKT, magnez, miedź, potas i żelazo. Tych wartości odżywczych na próżno by szukać w białym pieczywie lub makaronie wytwarzanym z oczyszczonej mąki.

Osobną kwestią jest jakość warzyw i owoców. Dzisiejsza żywność, uprawiana na wyjałowionej glebie, często przy sztucznym doświetleniu w szklarniach, nie może zawierać takiej ilości witamin i soli mineralnych jak kilkadziesiąt lat temu. Nawozy niewiele pomagają. W 2002 roku porównano zawartość minerałów w podstawowych warzywach w stosunku do ich zawartości w roku 1985. Warzywa korzenne utraciły średnio 75% magnezu, szpinak 65% zawartości witaminy C, banany 79% kwasu foliowego i 95% witaminy B6. Od tamtych badań minęło kolejne kilkanaście lat. Znacznie zmieniły się również zwyczaje kulinarne. Warzywa i owoce jemy często poza sezonem, w postaci znacznie przetworzonej, bardziej jako dodatek smakowy i urozmaicenie niż podstawa posiłków. Tymczasem według najnowszych badań Instytutu Żywności i Żywienia spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, nadciśnienie oraz ryzyko zgonu z powodu udaru lub zawału serca. Handel hurtowy i daleki transport wymagają zrywania owoców i warzyw w postaci niedojrzałej, a dojrzewanie w sztucznie oświetlonych magazynach również pozbawia je części witamin.

Postępu i zmian cywilizacyjnych nie da się zatrzymać. Na szczęście coraz częściej słyszymy o rolnictwie ekologicznym, grupowych zakupach „prosto od gospodarza”, poszukiwaniu bogatego źródła wartości odżywczych wśród dziko rosnących roślin jadalnych. Interesującym angielskim projektem jest „River Cottage”, którego autor Hugh Fearnley-Whittingstall, angielski kucharz, oburzony jakością surowców z jakich musiał korzystać, zaczął produkować je sam. W projekcie wielokrotnie udowadniał ogromne różnice odżywcze między żywnością produkowaną tradycyjnie a tą z wielkich farm i szklarni.

Gdy doradzamy pacjentom stosowanie różnorodnych suplementów i multiwitamin w sezonie grypowym warto zasugerować również zmiany w diecie. Nawet najlepszej jakości suplement nie zastąpi świadomego odżywiania, a odporność budowana stopniowo dzięki zmianom w trybie życia wszystkim wyjdzie tylko na zdrowie.

Szanowni Państwo,

Pragniemy poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. w życie weszły przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania zasad świadczenia usług do nowych regulacji.

Zmianie uległy przepisy, na podstawie których przetwarzane będą dane osobowe w Serwisach prowadzonych przez farmacja.net sp. z o. o.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1) (dalej „RODO”) informujemy, iż:

  1. administratorem Pani/Pana danych osobowych jest farmacja.net spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Józefowie, adres: Piaskowa 52, 05-420 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000467979, REGON 146752729, NIP: 797-205-17-73 (dalej „Administrator”);
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

    1. realizacji usług świadczonych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt b) RODO (w celu wykonania umowy),

    2. przesyłania wiadomości marketingowych produktów i usług własnych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt f) RODO (prawny interes Administratora),

    3. wysyłania informacji handlowych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana),

    4. wykonywanie połączeń telefonicznych w celu marketingu bezpośredniego za pomocą urządzeń telekomunikacyjnych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana)

  1. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty zewnętrzne przetwarzające dane w imieniu Administratora na podstawie umów powierzenia (np. hostingodawca).

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

  3. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres realizacji usług świadczonych przez Administratora oraz przez okres wynikający z przedawnienia roszczeń, praw konsumenta, prowadzenia księgowości czy innych uprawnień w tym zakresie;

  4. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przez Administratora, przysługują Pani/Panu określone uprawnienia:

  1. ma Pani/Pan prawo do informacji, jakie dane osobowe dotyczące Pani/Pana przetwarzane są przez Administratora oraz do otrzymania kopii tych danych (tzw. prawo dostępu). Wydanie pierwszej kopii danych jest darmowe, za kolejne Administrator może naliczyć opłatę;

  2. jeżeli przetwarzane dane staną się nieaktualne lub niekompletne (lub w inny sposób niepoprawne) ma Pani/Pan prawo zażądać ich sprostowania;

  3. w pewnych sytuacjach może Pani/Pan zwrócić się do Administratora o usunięcie swoich danych osobowych, tj. kiedy dane przestaną być potrzebne Administratorowi do celów, o których Panią/Pana informował; kiedy cofnie Pani/Pan zgodę na przetwarzanie danych (o ile Administrator nie ma prawa przetwarzać danych na innej podstawie prawnej); jeżeli do przetwarzania doszłoby niezgodnie z prawem; albo jeśli konieczność usunięcia danych wynika z obowiązku prawnego Administratora;

  4. w przypadku, gdy Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora na podstawie udzielonej zgody na przetwarzanie albo w celu wykonania umowy zawartej z Administratorem, ma Pani/Pan prawo przenieść swoje dane do innego administratora;

  5. Administrator przetwarza Pani/Pana dane osobowe m.in. w celu prowadzenia działań marketingowych dotyczących jego produktów i usług. Podstawą takiego przetwarzania jest tzw. „prawnie uzasadniony interes administratora”. W przypadku takiego przetwarzania ma Pani/Pan możliwość wyrażenia sprzeciwu. W konsekwencji Administrator przestanie przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w opisanym wyżej celu;

  6. aby przetwarzać dane w niektórych celach związanych ze swoją działalnością Administrator poprosił Pani/Pana o zgodę. Zgoda ta może być w dowolnym momencie cofnięta w wiadomości mailowej wysłanej do Administratora. Będzie to miało ten skutek, że przetwarzanie, które dokonane zostało przed cofnięciem zgody nie przestanie być zgodne z prawem, natomiast po cofnięciu zgody Administrator nie będzie przetwarzał danych w celach, dla których zgoda była wyrażona;

  7. jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzane dane osobowe są nieprawidłowe, przetwarzanie jest niezgodne z prawem lub Administrator nie potrzebuje już określonych danych albo kiedy wniesie Pani/Pan sprzeciw wobec przetwarzania, może Pani/Pan także zażądać, aby przez określony, potrzebny czas (np. sprawdzenia poprawności danych lub dochodzenia roszczeń) Administrator nie dokonywał na danych żadnych operacji, a jedynie je przechowywał;

  1. ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Pani/Pana żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Pani/Pana sytuację.

  3. Profilowanie danych osobowych polega na przetwarzaniu Pani/Pana danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Pani/Panu, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.

  1. podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem zawarcia umowy z Administratorem. Jest Pani/Pan zobowiązana do ich podania a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwości świadczenia usług przez Administratora.

  2. Osobą kontaktową w sprawach ochrony danych osobowych w Farmacja.net Sp. z o. o. jest Inspektor Ochrony Danych dostępny pod adresem e-mail: iod@farmacja.net.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu farmacja.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz