Autor: Sebastian Bort Opublikowano: 9 grudnia 2016

Witamina D rozpuszczona w oleju lepiej przyswajalna?

Podstawowym źródłem witaminy D jest jej endogenna synteza w skórze […]

Podstawowym źródłem witaminy D jest jej endogenna synteza w skórze zachodząca pod wpływem promieni ultrafioletowych UVB. W naszej strefie klimatycznej zachodzi ona od kwietnia do września i jest efektywna, jeśli ekspozycji na słońce bez zabezpieczenia filtrami podlega 18% powierzchni ciała (przedramiona, częściowo nogi) w godzinach 10-15 przez 15 minut. Zimą synteza skórna nie ma praktycznie znaczenia klinicznego i jeśli nie dostarczamy odpowiedniej ilości witaminy D z pokarmem, musimy ją suplementować [1]. Za optymalne stężenie witaminy D uznaje się takie, przy którym wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego nie jest zmniejszone, a nie ulega zwiększeniu stężenie parathormonu [2]. Powinno ono wynosić 30-50ng/ml 25(OH)D(kalcydiol) we krwi [3].

W zależności od potrzeby można stosować rożne formy witaminy D: ergokalcyferol (witamina D2), cholekalcyferol (witamina D3) oraz kalcydiol (leczenie deficytów wynikających z zaburzeń wątroby i powikłań leczenia przeciwpadaczkowego oraz glukokortykoterapii) [4, 5]. Większość preparatów dostępnych w Polsce zawiera cholekalcyferol, wymagający do pełnego działania hydroksylacji w wątrobie i nerkach. Początek działania występuje po 10-14 dniach stosowania, a ustąpienie – po 14-75 dniach [4]. Ze względu na długi okres półtrwania i magazynowanie w organizmie, zalecaną dawkę można przyjmować co drugi dzień lub raz na tydzień, przy czym dawka jednorazowa nie powinna przekraczać 60000 j.m. [5].

Zarówno uwalnianie jak i wchłanianie leku zależy od jego postaci. Szybszą absorpcję obserwuje się w przypadku postaci płynnych, co wynika z faktu, że unikamy procesu rozpuszczania. Witamina D jest podawana głównie w formie doustnej i w 50-80% jest wchłaniana w jelicie cienkim [6]. Właściwie funkcjonujący przewód pokarmowy, a szczególnie jelito cienkie i wątroba, są niezbędnie do prawidłowego wchłaniania i metabolizmu witaminy D [7]. Mechanizm jej wchłaniania jest podobny do absorpcji innych tłuszczów i w związku z tym może wymagać innych lipidów w celu stymulowania uwalniania kwasów żółciowych co ułatwia jej absorpcję przez błonę śluzową jelita [8, 9]. Dystrybucja witaminy D jest zależna między innymi od masy ciała pacjenta. Przy wysokim BMI zaobserwowano obniżenie poziomu 25(OH)D, co jest najprawdopodobniej wynikiem przechodzenia rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy do rezerw tłuszczowych [6, 10].

Warto zauważyć, że oprócz kapsułek czy kropli, niektóre preparaty w tabletkach także zawierają jako substancje pomocnicze lipidy (tabletki zarejestrowane jako lek OTC zawierają trójglicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha) [11]. Czy w związku z tym zawieszenie cholekalcyferolu na nośniku lipidowym zapewni jej lepszą biodostępność? Wiele wskazuje, że to tylko MIT. Randomizowanych badań klinicznych porównujących różne postacie preparatów z witaminą D jest stosunkowo niewiele i zazwyczaj są one ograniczone do małych populacji [12], ale coraz więcej faktów przemawia za tym, że jej biodostępność nie jest zależna od obecności tłuszczów [6]. Z wyników przeglądu systematycznego (Grossnam R.E., Tangpricha V.) analizującego wpływ różnych substancji pomocniczych na biodostępność witaminy D wynika, że w większości przypadków nie mają one wpływu na jej poziom. Po suplementacji witaminą D3 w tabletkach z laktozą oraz w kapsułkach olejowych, a także multiwitaminowymi tabletkami z celulozą w porównaniu z kapsułkami z olejem rybim, a także dwóch rodzajów tabletek (jedne z laktozą, drugie z celulozą) różnice we wzroście poziomu witaminy D nie były istotne statystycznie. Jedynie rozpuszczenie w etanolu przyniosło gorsze efekty w porównaniu z kroplami witaminy D zawierającymi średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe [9].

Lepszej biodostępności witaminy D nie udało się także wykazać w badaniu przeprowadzonym na zakonnicach z bardzo ograniczoną ekspozycją na słońce, w którym porównywano poziom 25(OH)D uzyskany po stosowaniu witaminy D3 w nieolejowych kapsułkach z laktozą jako substancją pomocniczą w stosunku do kropli z olejem arachidowym. W obu przypadkach otrzymano podobne wyniki [13].

Wykonano również badanie porównujące poziom 25(OH)D we krwi po spożywaniu sera zarówno niskotłuszczowego (7%), jak i tłustego (ok.33%) wzbogaconych w witaminę D3 i w obu przypadkach zaobserwowano wzrost poziomu witaminy D, ale większa zawartość tłuszczu nie przełożyła się na osiągnięcie wyższego poziomu witamin D [14].

W zaledwie jednym badaniu udało się wykazać, że absorpcji witaminy D podawanej na czczo sprzyjają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (olej arachidowy). Niższe stężenie 25-hydroksy-witaminy D było u osób przyjmujących D3 w kapsułkach z trójglicerydami średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Po podaniu razem ze standardowym posiłkiem różnice w poziomie 25(OH)D nie były widoczne [15].

Wszystko wskazuje, że witamina D skrywa przed nami jeszcze jakieś tajemnice. Możliwe, że jej wchłanianie nie zachodzi jedynie na zasadzie dyfuzji biernej, jak dotychczas sądzono, ale w jej transporcie biorą udział nośniki białkowe (jak w przypadku cholesterolu) i to one mogą być odpowiedzialne za przyswajanie witaminy D z postaci nieolejowych [9, 16]. Wpływ na różnice w biodostępności z różnych postaci może mieć poziom początkowy witaminy D. W przypadku znacznych niedoborów zaobserwowano lepszą odpowiedź na suplementację [9].

W związku z powyższymi danymi, gdy brakuje słońca, a szczególnie gdy mamy stwierdzony niedobór witaminy D lub znajdujemy się w grupie ryzyka, lepiej sięgnąć po dobrze przebadany preparat, niekoniecznie w kapsułce olejowej.

Literatura:
1. Sobstyl M., Tkaczuk-Włach J., Sobstyl J., Jakiel G. Witamina D – moda czy rzeczywiste korzyści?
2. Napiórkowska L., Franek E. Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej
3. Sajkowska J., Koziewicz P., Paradowska K. Aktualny stan wiedzy dotyczący witaminy D i jej niedoborów
4. Napiórkowska L., Franek E. Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej
5. Gruber B.M. Fenomen witaminy D
6. Juda M., Malm A. Biodostępność witaminy D
7. Perzanowska-Brzeszkiewicz K., Marcinowska-Suchowierska E. Witamina D a choroby przewodu pokarmowego
8. Szymański F.M., Płatek A.E., Falęcki W., Filipiak K.J. Porównanie preparatów witaminy D w kapsułkach oraz tabletkach przy użyciu utrasprawnej chromatografii cieczowej
9. Grossmann R.E., Tangpricha V. Evaluation of vehicle substances on vitamin D bioavailability: A systematic reviev
10. Karalus J. I inni Optymalne stężenie witaminy D jako ważny czynnik rozwoju i utrzymania prawidłowej masy kostnej dzieci i młodzieży
11. Vigantoletten CHPL
12. Filipiak K.K. Witamina D- czy wszystkie preparaty są takie same i dlaczego jest to ważne?
13. Coelho I.M., Andrade L.D., Saldanha L., Diniz ET, Griz L., Bandeira F. Bioavailability of vitamin D3 in non-oily capsules: the role of formulated compounds and implications for intermittent replacement
14. Borel P., Caillaud D., Cano N.J. Vitamin D bioavailability: state of the art.
15. Holmberg I., Aksnes L., Berlin T., Lindbäck B., Zemgals J., Lindeke B. Absorption of a pharmacological dose of vitamin D3 from two different lipid vehicles in man: comparison of peanut oil and a medium chain triglyceride
16. Reboul E., Goncalves A., Comera C., Bott R., Nowicki M., Landrier J.F., Jourdheuil-Rahmani D., Dufour C., Collet X., Borel P. Vitamin D intestinal absorption is not a simple passive diffusion: evidences for involvement of cholesterol transporters.

Szanowni Państwo,

Pragniemy poinformować, że z dniem 25.05.2018 r. w życie weszły przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które nakładają na nas obowiązek dostosowania zasad świadczenia usług do nowych regulacji.

Zmianie uległy przepisy, na podstawie których przetwarzane będą dane osobowe w Serwisach prowadzonych przez farmacja.net sp. z o. o.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.119.1) (dalej „RODO”) informujemy, iż:

  1. administratorem Pani/Pana danych osobowych jest farmacja.net spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Józefowie, adres: Piaskowa 52, 05-420 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000467979, REGON 146752729, NIP: 797-205-17-73 (dalej „Administrator”);
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

    1. realizacji usług świadczonych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt b) RODO (w celu wykonania umowy),

    2. przesyłania wiadomości marketingowych produktów i usług własnych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt f) RODO (prawny interes Administratora),

    3. wysyłania informacji handlowych przez Administratora na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana),

    4. wykonywanie połączeń telefonicznych w celu marketingu bezpośredniego za pomocą urządzeń telekomunikacyjnych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) RODO (zgoda udzielona Administratorowi przez osobę, której dane dotyczą), (jeżeli zgoda została wyrażona przez Panią/Pana)

  1. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty zewnętrzne przetwarzające dane w imieniu Administratora na podstawie umów powierzenia (np. hostingodawca).

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy do Google LLC w oparciu o odpowiednie zabezpieczenia prawne, którymi są standardowe klauzule umowne ochrony danych osobowych, zatwierdzone przez Komisję Europejską.

  3. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres realizacji usług świadczonych przez Administratora oraz przez okres wynikający z przedawnienia roszczeń, praw konsumenta, prowadzenia księgowości czy innych uprawnień w tym zakresie;

  4. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przez Administratora, przysługują Pani/Panu określone uprawnienia:

  1. ma Pani/Pan prawo do informacji, jakie dane osobowe dotyczące Pani/Pana przetwarzane są przez Administratora oraz do otrzymania kopii tych danych (tzw. prawo dostępu). Wydanie pierwszej kopii danych jest darmowe, za kolejne Administrator może naliczyć opłatę;

  2. jeżeli przetwarzane dane staną się nieaktualne lub niekompletne (lub w inny sposób niepoprawne) ma Pani/Pan prawo zażądać ich sprostowania;

  3. w pewnych sytuacjach może Pani/Pan zwrócić się do Administratora o usunięcie swoich danych osobowych, tj. kiedy dane przestaną być potrzebne Administratorowi do celów, o których Panią/Pana informował; kiedy cofnie Pani/Pan zgodę na przetwarzanie danych (o ile Administrator nie ma prawa przetwarzać danych na innej podstawie prawnej); jeżeli do przetwarzania doszłoby niezgodnie z prawem; albo jeśli konieczność usunięcia danych wynika z obowiązku prawnego Administratora;

  4. w przypadku, gdy Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora na podstawie udzielonej zgody na przetwarzanie albo w celu wykonania umowy zawartej z Administratorem, ma Pani/Pan prawo przenieść swoje dane do innego administratora;

  5. Administrator przetwarza Pani/Pana dane osobowe m.in. w celu prowadzenia działań marketingowych dotyczących jego produktów i usług. Podstawą takiego przetwarzania jest tzw. „prawnie uzasadniony interes administratora”. W przypadku takiego przetwarzania ma Pani/Pan możliwość wyrażenia sprzeciwu. W konsekwencji Administrator przestanie przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w opisanym wyżej celu;

  6. aby przetwarzać dane w niektórych celach związanych ze swoją działalnością Administrator poprosił Pani/Pana o zgodę. Zgoda ta może być w dowolnym momencie cofnięta w wiadomości mailowej wysłanej do Administratora. Będzie to miało ten skutek, że przetwarzanie, które dokonane zostało przed cofnięciem zgody nie przestanie być zgodne z prawem, natomiast po cofnięciu zgody Administrator nie będzie przetwarzał danych w celach, dla których zgoda była wyrażona;

  7. jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzane dane osobowe są nieprawidłowe, przetwarzanie jest niezgodne z prawem lub Administrator nie potrzebuje już określonych danych albo kiedy wniesie Pani/Pan sprzeciw wobec przetwarzania, może Pani/Pan także zażądać, aby przez określony, potrzebny czas (np. sprawdzenia poprawności danych lub dochodzenia roszczeń) Administrator nie dokonywał na danych żadnych operacji, a jedynie je przechowywał;

  1. ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;

  2. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym w formie profilowania), jednakże nie będzie to wywoływać wobec Pani/Pana żadnych skutków prawnych lub w podobny sposób istotnie wpływać na Pani/Pana sytuację.

  3. Profilowanie danych osobowych polega na przetwarzaniu Pani/Pana danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystywanie ich do oceny niektórych informacji o Pani/Panu, w szczególności do analizy lub prognozy osobistych preferencji oraz zainteresowań.

  1. podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem zawarcia umowy z Administratorem. Jest Pani/Pan zobowiązana do ich podania a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak możliwości świadczenia usług przez Administratora.

  2. Osobą kontaktową w sprawach ochrony danych osobowych w Farmacja.net Sp. z o. o. jest Inspektor Ochrony Danych dostępny pod adresem e-mail: iod@farmacja.net.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu farmacja.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz